Tweetalige opvoeding voor ouders

Kinderen tweetalig of meertalig opvoeden kent in de praktijk de nodige uitdagingen. Fernanda van SpaanIt weet dat uit ervaring met haar eigen kinderen, maar ook door de taaltrainingen die aan andere kinderen gegeven worden. SpaanIt biedt een gericht coachingsprogramma (gemiddeld drie tot vijf sessies) dat ouders helpt om het tweetalig opvoeden in het dagelijkse leven te integreren. Zo wordt het een logisch en vast onderdeel van de dagelijkse opvoeding.

Tweetalig opvoeden2

Coaching van ouders

Tijdens de coaching wordt samen met de ouders gekeken welke struikelblokken zij tot op heden bij de tweetalige opvoeding hebben ervaren. Het gewenste doel van het tweetalig opvoeden wordt ook besproken. Vervolgens wordt er een praktisch en vooral haalbaar plan opgesteld op welke momenten de tweetalige opvoeding in de praktijk wordt ingevoegd. Hierbij is het handig om het tweetalig opvoeden te koppelen aan al bestaande routines en gewoontes binnen het gezin. Dat kan het (avond)voorlezen zijn, of het spelen van een gezamenlijk spelletje na na school of het eten. In overleg wordt bepaald waar de ouders behoefte aan hebben.

Op je eigen manier

Uit ervaring blijkt dat het voor ouders vooral een zoektocht is om een manier van het tweetalig opvoeden te vinden die hun eigen opvoedingsstijl past. Om het tweetalig opvoeden ook op lange termijn te kunnen blijven doorzetten, is het belangrijk dat het past binnen de bestaande opvoeding en ‘vaste’ gewoontes in het gezin. Dat betekent dat er geen pasklare oplossingen of methodes zijn.

Door persoonlijke ervaringen met het tweetalig opgevoed worden, de kennis en ervaring als taalcoach van kinderen, de ervaring als moeder die haar kinderen tweetalig opvoedt, is het mogelijk de ouders goed te kunnen begeleiden bij hun eigen zoektocht. Met talrijke tips, ideeën, feedback en inspiratie is het mogelijk om deze uitdaging aan te gaan en vooral vol te houden.

Tweetalig opvoeden: zinsbouw

Zij delen hun ervaring met SpaanIt